Bemiddelingskosten zijn verboden, ook voor studenten

 

Het nieuwe collegejaar is inmiddels alweer een maand onderweg en hordes nieuwe studenten zijn op zoek naar een kamer in hun studiestad. Een kamer vinden in steden als Amsterdam en Utrecht valt doorgaans niet mee. De vrije kamers liggen niet bepaald voor het oprapen en voor minder dan vijfhonderd euro is er geen fatsoenlijk studentenhok te vinden. Gelukkig is er per 1 juli jl. een einde gekomen aan een praktijk die het voor studenten nog duurder maakte om een woning te bekostigen. De bemiddelingskosten mogen niet langer in rekening worden gebracht bij de studenten, maar dienen te worden betaald door de verhuurder.

 

Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten in het huurproces zijn al jarenlang een omstreden onderwerp. Deze kosten, vaak bestaande uit 1 of 2-maal de maandelijkse huur, werden tot voor kort in rekening gebracht aan de verhuurder ook al had deze helemaal geen bemiddelaar ingeschakeld. De bemiddelaar is doorgaans een makelaar die door de verhurende partij in dienst is genomen om een geschikte huurder voor de woning te vinden. Deze bemiddelaar werkt meestal niet voor de huurder, maar desondanks moest ook de huurder in veel gevallen bemiddelingskosten betalen.

Sinds een uitspraak van de Hoge Raad in 2015 is deze praktijk afgeschaft voor huurders van zelfstandige woonruimtes. In een prejudiciële beslissing oordeelde ’s lands hoogste rechtsorgaan in oktober vorig jaar dat een verhuurmakelaar in dienst van de verhuurder is als de woning van de verhuurder op de website wordt aangeboden. Als de huurder zelfstandig de woning vindt op de website van de bemiddelaar mogen er geen bemiddelingskosten aan deze huurder worden gerekend, de Hoge Raad is de mening toegedaan dat de makelaar dan namelijk enkel in dienst is van de verhuurder.

Uitzondering voor studenten

Tot 1 juli 2016 bestond er een uitzondering op de regel zoals gesteld door de Hoge Raad. In het geval van onzelfstandige woonruimtes, zoals een studentenkamer, mochten bemiddelaars de kosten nog wel bij de huurder in rekening brengen als er sprake was van een onderlinge afspraak.
Ook dit is nu verboden, het is niet langer is toegestaan om bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de huurder van een onzelfstandige woonruimte.

Contact 

Heeft u vragen over bemiddelingskosten of wilt u deze laten terugvorderen? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op!

[gravityform id="4" title="false" description="false”]

Posted in Huurrecht, Juridisch Nieuws and tagged , .

Milan van Boheemen

Ervaring en interesse in zowel recht als internet heeft bijna vanzelfsprekend geleid tot het oprichten van Legalee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *