Bemiddelingskosten: Wiens belang dient een makelaar?

*Update na uitspraak Rechtbank Amsterdam 5 december 2016

Op 5 december jl. heeft de Amsterdamse rechter uitspraak gedaan in een zaak tegen Global Housing. Dit bedrijf werd ervan beticht onterecht bemiddelingskosten te hebben gerekend aan de aspirant-huurders.
Deze huurders moesten zo’n €3000,- aan courtage betalen aan Global Housing, volgens dit bedrijf omdat de huurders een overeenkomst hadden getekend waarin Global Housing de opdracht kreeg om voor hen een woning te vinden. Echter, deze overeenkomst werd pas getekend op het moment dat de huurders de woning reeds op eigen houtje hadden gevonden via een website.
De rechtbank achtte daarom ook niet waarschijnlijk dat Global Housing uit opdracht van de aspirant-huurders handelde. Het rekenen van courtage, of bemiddelingskosten, aan huurders werd daarom onwenselijk verklaard.

Global Housing is bij uitspraak van 5 december 2016 veroordeeld tot het terugbetalen van het complete bedrag aan bemiddelingskosten.

Onduidelijkheid bemiddelingskosten blijft

bemiddelingskostenVorige week vrijdag boog de kantonrechter in Amsterdam zich over de vraag wiens belang de huurbemiddelaar eigenlijk dient. Deze vraag is relevant in de context van de recente uitspraak van de Hoge Raad. Deze oordeelde in oktober vorig jaar dat er niet van zowel de verhuurder als huurder bemiddelingskosten mogen worden gevraagd. Dit zou namelijk ingaan tegen het verbod op ‘het dienen van twee heren’.

In het geval zoals dat bij de kantonrechter werd voorgelegd had een vrouw gereageerd op een aangeboden huurwoning. Deze woning stond op de Facebook pagina van de huurbemiddelaar, met wie de vrouw overeen kwam om één maand huur te betalen voor de ‘dienst’.

Het gediende belang

Het lijkt hier duidelijk een geval van het ‘dienen van twee heren’, de vrouw heeft immers op eigen houtje de woning gevonden. De verhuurbemiddelaar mag dus geen bemiddelingskosten bij haar in rekening brengen.

De makelaar, Global Housing genaamd, ziet dit echter anders. Die verwijst naar de inschrijving van de vrouw op de website van de makelaar na het reageren op de advertentie van de woning. Door deze inschrijving zou de vrouw namelijk Global Housing de opdracht hebben gegeven om voor haar een woning te zoeken. Het is echter onwaarschijnlijk dat de makelaar zich achter deze constructie kan blijven verschuilen.

  • Ten eerste mag van een makelaar die door de huurder in dienst is genomen worden verwacht dat deze actief op zoek gaat naar woningen voor deze (potentiële) huurder. Het enkel adverteren op een openbaar toegankelijke website kan niet als actief zoeken worden beschouwd
  • Ten tweede, de huurder had de woning al via de site gevonden voordat deze de makelaar de opdracht gaf een woning voor haar te vinden. Van een daadwerkelijke opdracht kan daarom geen sprake zijn.
  • Bovendien verklaarde de vrouw dat Global Housing meerdere gegadigden had verzameld om de woning te komen bekijken. Te verwachten valt dat al deze potentiele huurder Global Housing ‘de opdracht’ hadden gegeven een woning voor hen te zoeken, nadat zij deze woning zelf op de Facebook-pagina van het bedrijf hadden gevonden.

Global Housing en bemiddelingskosten

Het Parool bericht dat Global Housing nog steeds bemiddelingskosten aan haar huurders rekent. Een huurder verklaart in de krant dat zij een contract moest tekenen voordat ze voor een woning in aanmerking kwam.”Daarin staat dat zij de aanhuurmakelaar zijn en dat ik hen een opdracht heb gegeven om een woning te zoeken.”

De kantonrechter doet op 31 mei uitspraak in deze zaak. Het is te verwachten, en te hopen, dat de rechter niet meegaat met de argumenten van de huurbemiddelaar en hierdoor een stap zet richting meer duidelijkheid rondom bemiddelingskosten.

Contact

Heeft u vragen over (terugvorderen van) bemiddelingskosten? Neem dan contact op met een van onze juristen via onderstaand formulier:

[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]]

Lees meer: Bemiddelingskosten in het huurproces, tijd om terug te vorderen? / Hoe moet u bemiddelingskosten terugvorderen?

 

Related Posts

2 comments

Interessant om het van deze kant te lezen.

Ik vind het een beetje een raar verhaal. Als makelaar weet je de regels toch? Dan is het totaal onacceptabel dat dit soort dingen gebeuren!

Leave a reply


×