De Eenmanszaak: Wat moet u weten?

Voor veel beginnende ondernemingen is de eenmanszaak een voor de hand liggende rechtsvorm, het is dan ook veruit de meest gekozen rechtsvorm voor nieuwe ondernemers. De laagdrempelige oprichtingsprocedure leent zich uitstekend voor startende ondernemers.

Oprichten eenmanszaak

Het oprichten van een eenmanszaak is heel eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen is uw zaak in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een afspraak is snel gemaakt en de kosten zijn beperkt, er dient enkel een eenmalige inschrijvingsvergoeding van €50,- te betalen. Voor een eenmanszaak gelden geen eisen omtrent startkapitaal of notariële aktes van inschrijving. 
U kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan echter wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.

Aansprakelijkheid en de eenmanszaak

U bent aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van uw eenmanszaak. Anders dan bij andere ondernemingsvormen is er is geen onderscheid tussen uw privé- en bedrijfsvermogen. Eventuele schuldeisers van uw bedrijf kunnen dus ook aanspraak maken op uw privé-bezit. Als uw bedrijf failliet gaat, dan gaat u ook persoonlijk failliet.

Indien u in gemeenschap van goederen bent getrouwd is ook uw partner financieel aansprakelijk te stellen voor schulden die uit uw onderneming voortvloeien. U kunt dit voorkomen door middel van het opstellen van huwelijkse voorwaarden.

 

Belasting en de eenmanszaak

U betaalt inkomstenbelasting over de winst uit uw eenmanszaak. Hiervoor gelden de tarieven uit box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de Belastingdienst u als ondernemer erkent én u voldoet aan het urencriterium, dan heeft u recht op belastingvoordeel zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Starters die recht hebben op ondernemersaftrek, kunnen ook profiteren van startersaftrek.

Voordelen van een eenmanszaak

Eenvoudig: zoals reeds gezegd is het oprichten van een eenmanszaak zeer makkelijk. Er is maar één persoon eigenaar, er hoeft dus niets op papier gezet te worden over de verantwoordelijkheden en verdelingen.
Belastingvoordeel: er zijn aftrekposten voor zelfstandig ondernemers. De belangrijkste is de ondernemersaftrek of zelfstandigenaftrek, deze kan oplopen tot zo’n 10.000 euro per jaar.
Geen inmenging: u hoeft geen verantwoording aan anderen af te leggen. U bent dus echt eigen baas.

Nadelen van de eenmanszaak

Aansprakelijkheid: als eigenaar van een eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor alle zaken van het bedrijf. Indien u een risicovolle onderneming wilt oprichten is het wellicht verstandiger om na te denken over het oprichten van een BV, dit is een rechtsvorm waarbij in principe het bedrijf verantwoordelijk is en niet de eigenaar.
Geen verzekeringen en pensioen: de zelfstandig ondernemer staat er op veel vlakken alleen voor, zo ook bij het regelen van verzekeringen en een aanvullend pensioen. Er is geen werkgever die hiervoor de premies afdraagt. Belangrijke verzekeringen om over na te denken zijn de Arbeidsongeschiktheid (AOV) verzekering, Rechtsbijstandverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Ook uw pensioen (behalve de AOW) moet u zelf regelen. 
Investeringen: het kan lastig zijn om investeerders te vinden voor een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak moeten investeerders een bedrag uitlenen, terwijl ze bij een BV een minderheidsbelang in aandelen ontvangen. Ook leningen bij een bank zijn lastiger te verkrijgen dan wanneer het bedrijf een BV is.

Contact

Heeft u een vraag over de eenmanszaak? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op:

[gravityform id="4" title="false" description="false”]

Posted in Juridisch Nieuws, Ondernemingsrecht and tagged , .

Milan van Boheemen

Ervaring en interesse in zowel recht als internet heeft bijna vanzelfsprekend geleid tot het oprichten van Legalee.

3 Comments

 1. Bij een faillissement is het dan zo dat eventuele schulden uit het privé situatie wordt gehaald? Dan kan er beslag gelegd worden op bijvoorbeeld je auto of huis?

  • Beste Bjorn

   In beginsel is het zo dat er in het geval van een eenmanszaak geen onderscheid wordt gemaakt tussen privévermogen en het vermogen van de onderneming. Bij een faillissement wordt de ondernemer persoonlijk failliet verklaard, in plaats van de onderneming.
   Dit heeft tot gevolg dat er beslag kan worden gelegd op het privé vermogen van de ondernemer.

   • Kijk wat een fijne snelle reactie, ik ben dan weliswaar Bjorn niet. Maar ik vroeg mij dit ook af tijdens het lezen van het artikel. Is er een manier (behalve niet failliet gaan) om jezelf te beschermen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *