Frauderende student krijgt geld terug door onbevoegde controleurs

Uitwonende thuiswoners

Het is een veelgebruikt trucje onder studenten, bij je ouders blijven wonen, maar ondertussen inschrijven bij familie of vrienden. Op deze manier kon er aanspraak worden gedaan op de uitwonenden-studiebeurs, het toepassen van deze truc kon zo tweeduizend euro opleveren.

Om dit tegen te gaan ging de overheid streng controleren op deze vorm van fraude. Controleurs klopten door het hele land aan bij ‘uitwonende’ studenten, dit leverde honderden boetes op. Meerdere studenten besloten deze boetes aan te vechten in de rechtszaal. De rechter gaf ze gelijk, want wat bleek: die ambtenaar aan de deur was eigenlijk een onbevoegde zzp’er.

 

Onbevoegde controles

Voor die controles schakelde het ministerie externe bedrijven in, die op hun beurt zzp’ers inschakelden om langs de deuren te gaan. Bovendien presenteerden de zelfstandigen zich in sommige gevallen als werknemers van het bedrijf. Dat gaf voor het hof de doorslag: het bewijs mag niet meetellen bij het opleggen van een boete.

Zo struikelde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sinds juni in achttien rechtszaken, en ging voor tienduizenden euro’s het schip in. Behalve dat de studenten niets terug hoefden te betalen, moest de overheid ook de kosten voor de rechtszaken afrekenen.

Een woordvoerster van het ministerie van OCW zegt dat ze gaan proberen de studenten alsnog tot betalen te dwingen, deze keer via de juiste weg. De beslissing van de rechter kwam als een verrassing, zo laat ze weten. “We hebben zelf geen opsporingsambtenaren, dus we werken samen met gemeenten en bedrijven. We waren ons er niet van bewust dat dit problemen zou kunnen opleveren bij de rechter.”

Contact

Heb jij ook bezoek gekregen van een onbevoegd controleur? Laat ons uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, vul hieronder het formulier in!Related Posts

Leave a reply


×