Bemiddelingskosten in het huurproces, tijd om terug te vorderen?

Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten in het huurproces zijn al jarenlang een omstreden onderwerp. De bemiddelaar is doorgaans een makelaar die door de verhurende partij in dienst is genomen om een geschikte huurder voor de woning te vinden. Deze bemiddelaar werkt meestal niet voor de huurder, maar desondanks moest ook de huurder in veel gevallen bemiddelingskosten betalen. Huurders werden bij het tekenen van hun huurovereenkomst dikwijls geconfronteerd met stevige bemiddelingskosten van soms wel dubbel de maandelijkse huur.  Tegenwoordig vinden de meeste huurders hun woningen online. De woningen worden zowel aangeboden op de website van de makelaar als op vasgtoedwebsites zoals Funda.nl. Het gebruik van het internet heeft de rol van de bemiddelaar in het proces sterk verkleind, en deze hoeft in veel gevallen weinig tot niets te doen om een huurder te vinden. Zeker nu in steden als Amsterdam en Utrecht de woningnood toeneemt, worden sites waarop huurwoningen worden aangeboden nauwlettend in de gaten gehouden door wanhopige woningzoekenden. Niet zelden levert een enkele plaatsing van een woning op de site van de makelaar tientallen reacties.

te huur bordHoge Raad

Deze verkleinde rol van de makelaar in de zoektocht naar een huurder roept dan ook de vraag op waarom de huurder überhaupt verplicht is om bemiddelingskosten te betalen. Het feit dat huurders betaalden voor een dienst die niet is verleend door een bemiddelaar die zij zelf niet hebben ingeschakeld lijkt erg onrechtvaardig, zo vond ook de Hoge Raad. In een prejudiciële beslissing oordeelde ‘s lands hoogste rechtsorgaan in oktober vorig jaar dat een verhuurmakelaar in dienst van de verhuurder is als de woning van de verhuurder op de website wordt aangeboden. Als de huurder zelfstandig de woning vindt op de website van de bemiddelaar mogen er geen bemiddelingskosten aan deze huurder worden gerekend, de Hoge Raad is de mening toegedaan dat de makelaar dan namelijk enkel in dienst is van de verhuurder.

Terugvorderen

Dit heeft tot gevolg dat veel verhuurders niet langer bemiddelingskosten hoeven te betalen, gezien het feit dat de meesten hun woning tegenwoordig via websites van makelaars op het spoor komen. Bovendien mogen huurders die deze (onterechte) kosten wel hebben gemaakt deze bemiddelingskosten terugvorderen van de makelaar, zolang deze in de afgelopen vijf jaar zijn gemaakt.

Dat het terugvorderen van deze kosten niet probleemloos verloopt bleek uit een recente uitzending van het consumentenprogramma Kassa. Veel bemiddelaars ontduiken hun verplichting tot het retourneren van de bemiddelingskosten door het BV. op te heffen en op een andere naam door te gaan. Hierdoor wordt het de huurder moeilijk gemaakt om de door hem of haar gemaakte bemiddelingskosten terug te krijgen.

Heeft u bemiddelingskosten betaald aan de verhuurmakelaar en wilt u die terugvorderen? Neem dan nu CONTACT met ons op.

Stel een vraag

[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]

Posted in Huurrecht, Juridisch Nieuws, Privaatrecht and tagged , , , .

Milan van Boheemen

Ervaring en interesse in zowel recht als internet heeft bijna vanzelfsprekend geleid tot het oprichten van Legalee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *