Nieuws: Levenslang veroordeelde mag resocialiseren

Een man die sinds 1992 een levenslange gevangenisstraf uitzit, mag beginnen met resocialiseren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De gevangene is veroordeeld voor de moord op een man en het verwonden van een vrouw tijdens een overval in Badhoevedorp.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde eerder dat een levenslange celstraf zonder uitzicht op een vorm van verlof onmenselijk is. Staatssecretaris Dijkhoff wil dat na 25 jaar wordt bekeken of een levenslang veroordeelde ook echt levenslang moet blijven vastzitten. Daarvoor is relevante informatie over de dader nodig en dus is een resocialisatieprogramma onmisbaar, zegt de rechtbank in Den Haag.

Omdat de man al ruim 23 jaar vastzit, kan de resocialisatie zeker anderhalf jaar duren. Om de termijn van 25 jaar niet ruim te overschrijden, moet de Staat binnen tien dagen met een resocialisatieplan komen, heeft de rechter bepaald. De gedetineerde is tevreden met de uitspraak, zegt zijn advocaat.

Verlof

De gedetineerde had ook om verlof gevraagd, maar de rechtbank zegt dat hij daarvoor bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming moet zijn.

Tijdens een resocialisatieprogramma wordt bekeken of en hoe iemand kan terugkeren in de maatschappij.

De gedetineerde moet onder meer cursussen volgen op het gebied van sociale vaardigheden. Volgens zijn advocaat zal hij uiteindelijk een keer op proefverlof gaan en bijvoorbeeld onder begeleiding boodschappen doen of een tramkaartje kopen. 

(via: NOS)

Posted in Juridisch Nieuws, Mensenrecht, Strafrecht.

Milan van Boheemen

Ervaring en interesse in zowel recht als internet heeft bijna vanzelfsprekend geleid tot het oprichten van Legalee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *