Het provisieverbod is vernieuwd, wat is toegestaan?

Provisieverbod aangescherpt

hammer-719068_960_720Gedragsregel 2 lid 2 voor de Advocatuur leest: Het is de advocaat niet geoorloofd een beloning of provisie toe te kennen of te ontvangen voor het aanbrengen van opdrachten. In deze regel ligt het provisieverbod besloten. Deze regel, uit 1992, zou de onafhankelijkheid van advocaten moeten garanderen. Immers, een advocaat die voor een dienst betaalt om aan nieuwe cliënten te komen is per direct minder onafhankelijk dan zijn collega’s die dit zelfstandig doen. Althans, zo is de redenering van de NOvA.

Het provisieverbod ligt al geruime tijd onder vuur. In deze tijd, waar voor elke niche een specifieke ‘branche-marktplaats’ lijkt te bestaan, zou dit verbod niet langer relevant zijn. Sites die ter betaling de advocaat in contact brengen met cliënten vragen al een tijdlang om duidelijkheid omtrent de toelaatbaarheid van hun business-model.

Tot op heden is het provisieverbod niet afgeschaft maar zijn de regels omtrent dit verbod aangescherpt. Vanaf gisteren, 4 april, gelden de nieuwe regels van het provisieverbod, dit zijn de details van dit verbod:

Wat mag wel?

  • Sites die geen vergoeding rekenen voor de dienst die wordt geleverd zijn toegestaan. Kosteloze acquisitie mag dus.
  • Sites die een vaste periodieke betaling vragen zijn eveneens toegestaan. Deze sites met ‘abonnementsservice’ mogen blijven bestaan
  • Ook ‘pay per click’ sites blijven toegestaan. Dit zijn sites die een bedrag in rekening brengen als een potentiële client op de website van een advocaat klikt.

Wat mag niet?

  • Sites die een vergoeding rekenen per doorgezonden offerte en/of aangenomen zaak aanvraag zijn niet toegestaan. Ook in de nieuwe uitleg van het provisieverbod blijven deze verboden
  • Ook sites die een percentage van het honorarium van de advocaat rekenen blijven verboden.

Voor juristen, die geen advocaat zijn, geldt dit provisieverbod niet. Zij zijn immers niet gebonden aan de gedragsregels van de NOvA.

Contact

Heeft u vragen over wat de nieuwe regels van het provisieverbod voor u kunnen betekenen? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op:

[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]

Lees meer:

Thomas Jaques: Provisieverbod van 4 april strenger gehandhaafd

 

Posted in Advocaat, Juridisch Nieuws and tagged , , .

Milan van Boheemen

Ervaring en interesse in zowel recht als internet heeft bijna vanzelfsprekend geleid tot het oprichten van Legalee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *