Vanaf 1 Mei geen VAR maar Modelovereenkomsten

Einde aan de VAR

Vanaf 1 mei is het dan zo ver, op deze datum treedt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties in werking. Wat moet u weten over de invoering van deze nieuwe wet en de daarmee gepaard afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelaties?
Tot op heden werd er door ZZP’ers gewerkt met een VAR. Deze verklaring diende als een wijze om te laten zien dat de ZZP’er niet in vaste loondienst werkte. Door het afgeven van een VAR zou onder meer voorkomen moeten worden dat de ZZP’er achteraf een aanslag krijgt voor inkomstenbelasting, ook diende het als middel voor de opdrachtgever om duidelijkheid te krijgen over de al dan niet verschuldigde loonheffingen. De wetgever heeft het echter nodig geacht om vooraf meer zekerheid aan zowel opdrachtgever als ZZP’er te bieden.

Modelovereenkomsten

modelovereenkomstDeze zekerheid vond de wetgever in de zogeheten modelovereenkomsten, dit zijn contracten die opdrachtgever en ZZP’er voorafgaand aan de aanvang van hun arbeidsrelatie aangaan waarin deze arbeidsrelatie wordt verduidelijkt. Met de invoering van de ZZP-modelovereenkomsten is er nu vooraf al zekerheid voor de opdrachtgevers over de gevolgen voor loonheffing. Deze duidelijkheid vooraf brengt ook veranderingen met zich mee op het gebeid van aansprakelijkheid van de opdrachtgever. Waar voorheen enkel de ZZP’er aansprakelijk was als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid ontdekt, is met de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties ook de opdrachtgever aansprakelijk geworden als de fiscus toch een loondienstverband ontdekt.

Momenteel biedt de Belastingdienst de volgende modelovereenkomsten ter download aan:

Lees meer:

Contact

Heeft u vragen over de nieuwe regels of over het opstellen en/of aanpassen van modelovereenkomsten? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op:

[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]

Related Posts

Leave a reply


×