Verdubbeling boete verzwijgen vermogen na Panama Papers

Staatssecretaris van Financiën Wiebes verdubbelt de boete voor personen die na 1 juli dit jaar zwart vermogen bij de fiscus melden. Vanaf dat moment moet 120% van het ontdoken bedrag als boete worden betaald.

panama papers zwart geld

Van 60 naar 120%

Nu nog moeten belastingontduikers een boete van maximaal 60% van het ontdoken bedrag aan de fiscus overmaken. Niet toevallig wordt dit aangekondigd kort na de grote lek van documenten bij het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca, de zogenaamde Panama Papers.

Drempelverhoging?

De boete voor personen die zelf naar de belastingdienst toestappen met zwart geld, dat veelal in het buitenland geplaatst wordt, was tot nu toe relatief laag. Juist om de drempel te verlagen voor mensen om zichzelf te melden. Met de verhoging zullen personen met zwart geld mogelijk juist niet tot ‘inkeer’ komen. Aan de andere kant wordt er nu een heldere tijdslimiet gesteld (tot 1 juli) waarbinnen nog wel van de bestaande regeling gebruik gemaakt kan worden. Zo wordt mensen net dat extra duwtje gegeven.

Wiebes in een verklaring van gisteren:

Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt

 

Binnen twee jaar melden

Overigens geldt geen boete voor het zelf melden van eerder verzwegen vermogen uit de meest recente twee jaren. (voor erfenissen en inkomsten geldt overigens hetzelfde). Eerder verworven en verzwegen vermogen wordt bij aanmelding wel beboet.

Geen inkeerregelingeric wiebes financien

Wiebes doet er alles aan om zwart vermogen uit het buitenland terug te halen. Zelf zwart vermogen inkeren wordt

aantrekkelijker, maar nu dus wel in veel gevallen zwaarder beboet. Dit is nog wel altijd een stuk lager dan de boetes die gelden wanneer de fiscus u betrapt en u dus geen gebruik van de inkeerregeling heeft gedaan. Die boetes zijn als volgt:

Als u vermogen in box 3 verzwijgt en geen gebruik maakt van de inkeerregeling, betaalt u een van:

  • 75% bij ‘grove schuld’
  • 150% bij opzet
  • 300% bij ernstige fraude of recidive

 

Heeft u zelf een vraag over belasting?

[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]

Related Posts

Leave a reply


×